10. August 2018 o 15:26

Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?

Bez konzervačných látok a s kokosovým cukrom.

SME Creative
author
SME Creative , Redakcia SME

Inzercia

Písmo: A - | A +
(zdroj: Janica Lacová)

V lete je sezónneho ovocia u nás najviac. Môžete si ho nazbierať v záhrade u starých rodičov, alebo sa preň vybrať do obchodného reťazca. My sme sa vybrali do Kauflandu a pozreli sme sa, čo aktuálne ponúka. Všimli sme si krásne marhule, rozkošne pehavé s červeným nádychom. Neodolali sme a kúpili sme hneď 2 kilá. Dokúpili sme cukor z kokosových kvetov a pár citrusov a rozhodli sme sa pripraviť domáci marhuľový džem.

Chceli sme sa ho urobiť tak, ako naše staré mamy, čiže bez konzervačných látok. Na jeho prípravu potrebujete:

2 kg marhúľ

500 g kokosového cukru

šťavu z 1 citróna

šťavu z 3 pomarančov

Úplne postačí aj 0,5 kg cukru na 2 kg ovocia. V našom prípade sme použili kokosový cukor, ktorý dodá džemu lahodnú, karamelovú chuť a farbu. Šťava z citrusov podčiarkne chuť marhúľ a dodá džemu požadovanú kyslosť.

Ako na to?

(zdroj: Janica Lacová)

Marhule dôkladne umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. Zaváracie poháre a viečka si nachystáme, umyjeme a prelejeme vriacou vodou, aby sme ich sterilizovali. Necháme odkvapkať a utrieme dosucha. Na panvici zohrejeme kokosový cukor, pridáme k nemu čerstvú šťavu z citrusov, premiešame a necháme cukor rozpustiť. Pridáme nakrájané marhule a varíme na miernom ohni cca 30 minút, až kým nedosiahneme požadovanú džemovú konzistenciu. Džem nemixujeme, necháme ho v priznanej forme s kúskami marhúľ. Horúci, odstavený džem plníme do sterilizovaných pohárov, dôkladne uzavrieme, otočíme a necháme dole vrchnákom vychladnúť.

Najlepšie chutí ešte čerstvý na chrumkavom chlebíku s maslom.

Ako dôkladne sterilizovať?

Zaváracie poháriky môžete sterilizovať tak, že ich dáte do rúry na plech na 15 minút a sterilizujete pri teplote 100 stupňov. Vrchnáky nechajte bublať vo vriacej vode cca 5-10 minút, následne ich vysušte čistou utierkou.

Kvalitná surovina a dôkladná hygiena. Odborník radí ako na chutný džem

Čo potrebujete na prípravu kvalitného džemu? A dá sa to aj v domácom prostredí? Rozprávali sme sa s Martinom Mikolášom zo spoločnosti Wellbery, slovenskou firmou, ktorá sa špecializuje na produkciou sadeníc a ovocia a tiež ich následným spracovaním.

Vaša rozmanitá ponuka džemov zahŕňa aj džem muchovníkový, broskyňový, drienkový či rebarbový. Je toto všetko ovocie pestované a spracovávané na Slovensku?

Áno sme slovenská firma, ktorá sa venuje pestovaniu a množeniu sadeníc predovšetkým bobuľovitého ovocia. Máme svoje plantáže, ktoré sa snažíme postupne rozširovať. Ako firma sa venujeme aj poradenstvu v oblasti zdravej výživy na čo slúži hlavne náš vlastný nutričný softvér.

Naše výrobky uvádzame na trh pod našou obchodnou značkou MOUNTBERRY. Suroviny na výrobky sa snažíme v prvom rade vypestovať sami. Bohužiaľ, pri tak širokom sortimente by to bolo veľmi náročné, preto časť surovín musíme nakupovať. Snažíme sa oslovovať v prvom rade slovenských pestovateľov, ale niektoré suroviny je možné nakúpiť iba v zahraničí, kde samozrejme spolupracujeme s overenými dodávateľmi.

Všetko ovocie, ktoré vypestujete ide do džemov?

Nie. Máme v ponuke viacero druhov výrobkov ako čisté prírodné šťavy, ovocné šťavy, sirupy, džemy, dreňové nápoje, ovocné výživy a v sezónnom období sa venujeme aj predaju čerstvého bobuľového ovocia.

Je pri výrobe džemov dôležitá sezónnosť ovocia?

Sezónnosť ovocia pri tejto potravinárskej výrobe nie je až taká podstatná, pokiaľ nejde o predaj čerstvého ovocia. Ovocie je uchovávané v mrazenom stave, tým pádom dokážeme zabezpečiť plynulú výrobu všetkých druhov výrobkov počas celého roka.

Akým spôsobom sa džemy spracovávajú? Uvádzate, že všetky sú bez používania chemických konzervantov, sladidiel či farbív. Je vôbec priemyselne možné spracovať džem zo 100% ovocia a zároveň dosiahnuť dostatočnú dobu spotreby?

Na výrobu našich džemov, ale i ostatných výrobkov používame špeciálnu technológiu prispôsobenú na naše požiadavky. Aby sme dosiahli dostatočnú dobu spotreby, výrobky ošetrujeme šetrnou pasterizáciou a preto nemusíme používať ani žiadne konzervačné látky. Vo filozofii firmy je zachovanie prirodzených prírodných chutí ovocia a preto nepoužívame sladidlá a ani farbivá. Na osladenie nie je potrebné žiadne sladidlo, využiť sa dá prirodzene sladká chuť ovocia, napríklad jablka, a to v rôznych formách.

Na čo netreba pri spracovaní ovocia zabudnúť, aby sme si doma pripravili džem ako profesionáli?

V prvom rade je dôležitá surovina a hygiena prostredia. Treba si vždy vyberať to najkvalitnejšie ovocie a samozrejme nepoužívať poškodené a už vôbec nie nahnité ovocie. Potom stačí už len mať chuť do práce.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Janica Lacová pre Kaufland