1. Jún 2017 o 15:55

Nie je mlieko ako mlieko. Viete, ako sa od seba líšia?

Vedeli ste, že Slováci ročne vypijú okolo 160 litrov mlieka na osobu?

Inzercia

Písmo: A - | A +

Vedeli ste, že Slováci ročne vypijú okolo 160 litrov mlieka na osobu? Hoci by sa mohlo zdať toto číslo vysoké, opak je pravdou. Ani nie polovicou krabice mlieka na deň sa radíme medzi najslabších konzumentov mlieka v Európe. A navyše, podľa údajov od obchodníkov, nakupujeme väčšinou trvanlivé mlieko, čerstvé len v malej miere.

Z trvanlivého mlieka dáva až 66 % zákazníkov Kauflandu prednosť čiastočne odtučnenému alebo polotučnému mlieku s obsahom tuku 1,5 %. Vieme však, čo to znamená? Vieme rozoznať jednotlivé druhy mlieka podľa ich „tukovosti“? Odpoveď je jednoduchá. Mlieko delíme podľa množstva tuku na:

  • plnotučné štandardizované – mlieko s obsahom tuku najmenej 3,5 % hmotnostných

  • čiastočne odtučnené, alebo polotučné – mlieko o množstve tuku najmenej 1,5 % a najviac 1,8 % hmotnostných

  • odtučnené, alebo nízkotučné – mlieko o množstve tuku najviac 0,5 % hmotnostného

„Pod našou privátnou značkou K-Classic ponúkame trvanlivé mlieka vo všetkých druhoch „tukovosti“, ako aj delaktózované. Asi 29 % našich zákazníkov dáva prednosť plnotučnému mlieku s obsahom tuku najmenej 3,5 % hmotnostných a len približne 5 % nakupuje nízkotučné mlieka,“ upresňuje Martin Gärtner, hovorca spoločnosti Kaufland.

A veru dobre robia. Podľa odborníkov sa totiž odtučnením spravidla nemení obsah vitamínov rozpustných vo vode a tiež ani minerálov a stopových prvkov obsiahnutých v mlieku (sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor, síra, chlór, železo, zinok, meď, mangán, flór, jód), avšak takmer úplne sa ním odstránia niektoré dôležité a pre život človeka nevyhnutné antioxidanty.

(zdroj: Kaufland)

V Kauflande nájdu zákazníci trvanlivé nielen kravské, ale aj kozie a ovčie mlieko. Kaufland však ponúka aj čerstvé mlieko. „Asi polovica zo spotrebiteľov, ktorí uprednostňujú čerstvé mlieko, si vyberá polotučné a druhá polovica plnotučné. Z privátnej značky K-Classic máme čerstvé mlieka v tzv. Elopaku, aj v PET fľašiach,“ dodáva M. Gärtner.

Pre porovnanie: obsah vitamínu A je v surovom mlieku plnotučnom – 35 µg/100 g mlieka a v trvanlivom mlieku nízkotučnom – 1 µg/100 g mlieka. Obsah vitamínu E v surovom plnotučnom mlieku je 0,13 mg/100 g mlieka a v nízkotučnom trvanlivom mlieku sú už iba stopy. Rovnako je to pri vitamíne D, ktorého je v surovom plnotučnom mlieku 0,06 µg/100 g mlieka a v nízkotučnom trvanlivom nie je prakticky žiaden. Podobne je to aj s inými cennými zložkami mlieka, ako sú napríklad vitamín K, kyselina listová, pantoténová, či biotín.

Zaujímavosti:

  • Ročne sa na Slovensku podojí takmer 817 miliónov litrov surového mlieka.

  • Máme viac ako 143-tisíc dojníc, z ktorých každá vyprodukuje priemerne takmer 6-tisíc litrov surového mlieka ročne.

  • Nadojené kravské mlieko obsahuje v priemere 3,6 - 4,2 % tuku.

  • Spotrebitelia však požadujú, aby bol obsah tuku vo výrobkoch každý deň rovnaký. Štandardizácia je mechanický proces, pri ktorom sa upravuje obsah tuku v konzumnom mlieku na požadovanú hodnotu 0,5 %, 1,5 % alebo 3,5 %.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.