30. September 2024 o 00:00

Mäsokombinát spod Tatier pokračuje v Baťovom odkaze. Vychovali už generácie mäsiarov

Ich debrecínska pečienka je legenda.

SME Creative
SME Creative

Inzercia

(zdroj: Judita Čermáková, SME Creative)
Písmo: A - | A +

Prechádzať sa po podtatranskom meste Svit je ako objavovať stopy, ktoré po sebe zanechal Ján Antonín Baťa. Najviac je jeho odkaz viditeľný v uliciach s typickou baťovskou architektúrou i v závode Chemosvit na výrobu viskózového hodvábu, ktorý je najväčším zamestnávateľom v meste.

Krátko po vzniku továrne v roku 1934 začal Baťa premýšľať, ako sa o zamestnancov postarať aj inak. Chcel, aby mali čo jesť. O dva roky vznikol blízko továrne malý bitúnok s mäsiarňou, ktorý bol predchodcom dnešného MÄSOKOMBINÁT Nord Svit.

Keď sa v povojnových rokoch rozhodovalo, kde bude mäsokombinát pre východoslovenský kraj, voľba padla na Svit, keďže tam už boli vybudované základy výroby.

„O histórii závodu sme sa veľa dozvedeli z knihy o meste Svit. Je v nej fotografia prvej mäsiarne aj príbeh o tom, ako sa Baťa staral o svojich zamestnancov. Sme hrdí, že môžeme pokračovať v písaní tohto príbehu,“ približuje generálny riaditeľ spoločnosti MÄSOKOMBINÁT Nord Svit Barnabáš Toma.

Mäsové výrobky spod Tatier na pultoch Kauflandu

S logom MÄSOKOMBINÁTU Nord Svit nájdete v predajniach párky, údené mäsá, slaniny, produkty zo zabíjačkovej sezóny, jaterničky či klobásy a sezónne aj údené stehno či baťovské karé.

Dodržiavajú tradície

V závode, ktorý zakladal Baťa, sa pôvodne porážali ošípané aj hovädzí dobytok a prebiehala tam celá výroba mäsových výrobkov. Postupne však porážanie priamo v mäsokombinátoch zanikalo. V MÄSOKOMBINÁTE Nord Svit s tým úplne prestali po vstupe Slovenska do Európskej únie.

„Splniť podmienky únie by bolo pre nás finančne veľmi náročné. Potrebovali by sme napríklad vybudovať kvalitnú čističku a porážky sú tiež náročné na spotrebu energie,“ vymenúva Toma.

V mäsokombináte sa však stále snažia udržiavať tradičné postupy, ktoré tam boli prítomné ešte v ére Jána Baťu. Obľúbenú debrecínsku pečienku vyrábajú tak, ako sa pripravuje už desiatky rokov - ručným nakladaním celých kusov bravčového karé do foriem, varením a následne obaľovaním v paprike.

„Je to náš nosný výrobok s veľmi dlhou tradíciou,“ hovorí Toma.

V MÄSOKOMBINÁTE Nord Svit nechcú konkurovať veľkým mäsokombinátom, chcú robiť veci po svojom.

„Na Slovensku všetci vyrábame všetko, a preto je ťažké sa na niečo špecializovať. Aj bezéčkové výrobky už nie sú nič špecifické,“ hovorí riaditeľ.

Napriek tomu prišli s produktami, ktoré nikto iný nevyrába. V súčasnosti priamo vo výrobe vyvíjajú a testujú nový koncept fermentovaných výrobkov, ako aj sušených mias. Riaditeľ spoločnosti Toma hovorí, že síce neočakávajú veľké zisky, skôr sa sústredia na inú prezentáciu spoločnosti.

(zdroj: Judita Čermáková, SME Creative)

Výhradne slovenské suroviny

O tom, čo zákazník nakoniec nájde na pulte, rozhodne viacero faktorov. Na prvom mieste je však vždy kvalita a čerstvosť. Nakupujú preto hlavne slovenské bravčové polovičky a všetky komponenty, ktoré vstupujú do výroby, sú slovenské.

„Pôvodne sme boli zameraní na siete hotelov, no počas pandémie bolo všetko zatvorené. Objavila sa však príležitosť rozvinúť spoluprácu s Kauflandom a šlo to veľmi rýchlo. Dodávame zväčša výrobky s vyšším podielom mäsa, zaujímavou chuťou či bezobalovou technológiou, napríklad lúpané párky,“ opisuje Toma. Obľúbené sú i výrobky pre deti.

„Detské párky so syrom či poctivé párky vyrábame iba zo slovenského mäsa a Kaufland ich ponúka aj pod svojou značkou Kaufík,“ dodáva Barnabáš Toma.

(zdroj: Judita Čermáková, SME Creative)

Chcú zachovať profesiu mäsiara

MÄSOKOMBINÁT Nord Svit je druhým najväčším zamestnávateľom vo Svite. Zamestnáva 196 ľudí, z toho 146 je priamo vo výrobe. Ostatní pracujú v kamenných predajniach, ktoré má fabrika po celom Slovensku - v Banskej Bystrici, Zvolene, Heľpe, Podolínci či v Kútikoch.

Podľa riaditeľa Tomu je čoraz zložitejšie nájsť zamestnancov do mäsokombinátu, najmä tých vyučených.

„Snažili sme sa sponzorovať žiakov na učňovských strediskách, aby sa profesia mäsiara zachovala, ale mladí ľudia postupne stratili záujem,“ ozrejmuje Toma a upozorňuje, že o niekoľko rokov generácia vyučených mäsiarov odíde. Za všetko hovorí fakt, že minulý rok sa o prácu uchádzal len jeden vyučený mäsiar. Vo Svite však nestrácajú nádej.

„Je veľa šikovných ľudí, ktorí majú chuť sa učiť. Keď však niekto nie je vyučený mäsiar, je to niečo úplne iné a všetko mu musíme ukázať od začiatku,“ vysvetľuje Toma.

Výrobná riaditeľka spoločnosti Oľga Tužinská prezrádza, že zamestnancov si vychovávajú sami. Veľa vyučených mäsiarov strávilo v podtatranskom mäsokombináte celý svoj pracovný život.

„Mladí ľudia chcú dnes zarábať inak, nie fyzickou prácou. Napriek tomu, niektorí z našich dlhoročných zamestnancov odovzdali mäsiarske remeslo aj svojim deťom. Syn jedného z nich tu pracuje už niekoľko rokov a veľmi sa mu tu páči. Lásku k tomuto remeslu zdedil po otcovi a my sa tomu veľmi tešíme,“ dodáva Tužinská.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.