17. December 2024 o 00:00

Pečivom zásobujú celý východ Slovenska. Chlieb vydrží aj šesť dní

Košická pekáreň upečie denne štvrť milióna rožkov a 25-tisíc bochníkov chleba.

SME Creative
SME Creative

Inzercia

Písmo: A - | A +

Keď košická pekáreň Vamex pred tridsiatimi rokmi začínala, piekli tri výrobky – chlieb, rožky a žemle. Dnes pripravujú denne vyše 120 pekárenských výrobkov, ktoré poznajú a denne konzumujú ľudia všetkých vekových skupín.

Z malej pekárne sa stala veľkovýroba

Za úspechom pekárenskej spoločnosti stoja manželia Gumánovci. Generálnym riaditeľom je Viktor Gumán, jeho manželka Zuzana pôsobí ako personálna šéfka spoločnosti a zastáva funkciu predsedu predstavenstva.

Príbeh najväčšej slovenskej pekárne však začal písať v roku 1994 Zuzanin otec Vladimír Kopaničák. Pôvodným povolaním veterinárny lekár sa po páde železnej opony rozhodol podnikať. Najprv založil firmu, ktorá prevádzkovala sieť maloobchodných predajní, neskôr akciovú spoločnosť, ktorá prevádzkovala dve pekárne.

Stabilné a dlhodobé partnerstvo

Kaufland spolupracuje so spoločnosťou Vamex od mája 2008. Niektoré produkty sú dostupné po celom Slovensku, iné len lokálne. Na pultoch všetkých predajní Kauflandu nájdete proteínový chlieb, oškvarkové pagáče, Gápelské koláče, buchty s rôznymi náplňami i záviny s makovou, kakaovou či ovocnou náplňou.

Firma sa rokmi rozrástla. Z pôvodných tridsiatich zamestnancov na súčasné tri stovky. Pekárenské dobroty pečú vo veľkokapacitnej priemyselnej pekárni na košickom sídlisku Nad jazerom. Z malej pekárničky, kde ľudia stáli po revolúcii v radoch na čerstvé pečivo, vznikla veľká priemyselná pekáreň.

„Vznikli sme ako rodinná firma. Dnes sme s technológiou pod jednou strechou najväčšou pekárňou na Slovensku,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Viktor Gumán.

Hoci Vamex už predajne neprevádzkuje, svoje pekárenské výrobky ponúka v predajniach Kaufland.

(zdroj: SME Creative, Judita Čermáková)

Takmer všetko je automatizované

Proces technológie výroby sa rokmi podstatne zmenil. Pece prešli výraznou obnovou, museli tiež hľadať technológie, ktoré by boli schopné absorbovať zvýšenú kapacitu pripravovaných pekárenských výrobkov.

„Pekáreň je už plne automatizovaná, no v menšej časti stále pripravujeme tradičné výrobky. Ručne sa vyrábajú vianočky, pretože na ich výrobu technológia neexistuje,“ vysvetľuje Zuzana Gumánová.

Plne robotizované pracoviská na výrobu chleba zabezpečujú, že človek do procesu zásadne nezasahuje. Roboty ovládajú pece, transport i logistiku. Technológie vplývajú na kvalitu výrobkov, vákuové komory, ktoré zamedzujú zhoršovaniu vlastností výrobku počas výrobného procesu.

(zdroj: SME Creative, Judita Čermáková)

Pekár už nie je ufúľaný od múky

Manželia Gumánovci hovoria, že ľudia majú mylnú predstavu o tom, že pekár musí prísť do roboty veľmi skoro ráno a je celý ufúľaný od múky. To už vraj dávno neplatí a radi by zmenili povedomie verejnosti v tom, ako sa chlieb vyrába. Pekáreň sa podľa nich od fabriky na výrobu automobilov veľmi neodlišuje.

„Je pravda, že máme pracovné zmeny, ale tým, že sú k dispozícii moderné technológie, pekár sa už stará len o to, aby celý proces prebehol bez problémov. Dnešní pekári musia ovládať počítač a výrobné linky. Nie je to v podstatnej miere o ručnej výrobe. Nie je tradičným pekárom, ako pred 40 rokmi.“

Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
Súvisiaci článok
Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?

Cieľom vyspelých technológií je podľa majiteľov Vamexu zachovať kvalitu v miere, aby výrobky pripomínali tradičné remeselné produkty. Najviac hrdí sú na klasický chlieb, ktorý pečú bez pridávania éčiek.

Kedysi sa chlieb pripravoval práve bez prídavných látok. Neskôr prišla na trh chémia, ktorá síce predlžuje trvanlivosť, no Vamex touto cestou ísť nechce.

Preto používajú technológiu, ktorá pripravovať zmes na chlieb bez prídavných látok.

„Chlieb po vypečení a zabalení ešte zohrievame na 120 stupňov, aby sa predĺžila trvanlivosť a nemuseli sme používať éčka. Samozrejme, reagujeme aj na žiadané zdraviu prospešné pekárenské výrobky. Mrzí nás však, že vplyvom rôznych dezinformácií na sociálnych sieťach sa rozšíril fenomén, že chlieb je škodlivý a netreba ho jesť. Pritom je základnou potravinou tisíce rokov,“ ozrejmuje Viktor Gumán.

(zdroj: SME Creative, Judita Čermáková)

Chlieb je základom stravy

Konzumenti už nehľadajú len tradičný pšenično – ražný chlieb, ale prejavujú záujem aj o cereálne či bezlepkové pečivo. Tieto formy preferuje hlavne mladšia generácia. Vo Vamexe sa tomu prispôsobili, aj keď tvrdia, že najvyšší záujem je stále o klasické bochníky chleba.

„V celom svete je však klasický chlieb základom každej dietetickej výživy. Je to svojím spôsobom výživový doplnok a vynechať ho z jedálnička znamená, že vám bude chýbať niečo, čo existovalo tisíce rokov. Nahradiť ho možno len nejakou chémiou, touto cestou nechceme ísť.“

V sortimente Vamexu sú aj sójové výrobky, ražné, ale aj proteínové výrobky. O chlebe však tvrdia, že je základom stravy a nikdy to inak nebude. Aj preto používajú lokálne suroviny.

Na výrobu pečiva spotrebujú mesačne tisíc ton rôznych druhov múky. Výrobky odváža 65 áut na vyše 500 odberných miest aj niekoľkokrát denne. Vamex pripravuje okrem tradičného pečiva na bežný deň aj vianočné pečivo, zemplínsky chlieb, knedle, parené buchty či vianočku.

„Vyrábame tradičnejšie slovenské výrobky, sladké aj slané a snažíme sa prinášať nový sortiment. Sme pyšní na vianočku. Originál vianočka sa pletie zo šiestich kusov cesta, na to však neexistuje technológia. Preto ju pripravujeme ručne, máme šikovné dievčence, ktoré ju pletú zo štyroch kusov cesta,“ opisuje výrobu Viktor Gumán.

(zdroj: SME Creative, Judita Čermáková)

Ako chlieb skladovať

Skladovanie chleba je kľúčové, aby vydržal čerstvý čo najdlhšie. Tým, že chlieb vyrábajú starou technológiou a vyrábajú si vlastné kvasy, jeho trvanlivosť je dlhšia. Podľa Viktora Gumána je potom jedno, či si ho niekto odloží do nejakej tkaniny, či sáčku, dôležité je, ako je vyrobený a či sa nebude na druhý deň droliť.

„Máme spätnú väzbu od zákazníkov, že naše chleby vydržia dlho. Dobre upečený chlieb vydrží pri správnom skladovaní aj šesť dní. Určite mu neprospieva vlhkosť, ani priame slnko. Nie je dobré skladovať chlieb ani v chladničke, lebo zvlhne,“ uzatvára Viktor Gumán, generálny riaditeľ Vamex.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.