INZERCIA

Reportáž: Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej

100% bez chémie, 100% slovenský.

Cesty do Dunajského Klátova z každej strany lemujú lány slnečníc. Práve z nich už o pár kilometrov ďalej lisujú kvalitný, prírodný slnečnicový olej.

Keď vstupujeme do výrobnej haly Školského hospodárstva – Búšlak, nedá sa neprivrieť oči, na chvíľku nezastať a nenasať poriadne hlboko do nosa špecifickú vôňu, ktorá tu vládne. Pripomína jarné dni po daždi alebo horúci večer po letnej búrke. Svieža aróma prírody s teplým nádychom a olejovou prímesou. Presne tak vonia celý priestor, kde sa semienka slnečníc menia na zlatistý olej.

Pri jednom z lisov, ktoré sa práve dávajú do práce a začínajú drviť slnečnicové semená aj so šupkou, sa nám ani nechce veriť, že celá táto výroba vznikla v Dunajskom Klátove takpovediac náhodou.

Najkvalitnejší olej vzniká v lisoch

„V roku 2006 sme začali s výrobou biomlieka,“ hovorí riaditeľ Školského hospodárstva – Búšlak Juraj Nagy a pokračuje: „Vďaka tomu sme celú stravu pre dobytok museli mať z ekologického hospodárstva. Najprv sme kupovali z Talianska bio sójové výlisky, no nakoniec sme začali pestovať vlastnú slnečnicu, ktorú sme lisovali. Získali sme bio výlisky a nimi kŕmili kravy. Bio olej sme ako vedľajší produkt predávali do veterinárnej výroby na krmivá pre psov. Neskôr nás na výstave v Taliansku oslovila veľká spoločnosť s tým, že nemá záujem o výlisky, ale o bio olej, ktorý pri nich vzniká. Vtedy sme si uvedomili, akou cennou surovinou disponujeme a dnes vyvážame olej do viac ako pätnástich krajín sveta.“

Z lisu tečie ako prvá olejová šťava, ktorá steká do veľkých zásobníkov pod lisom. Zatiaľ nepripomína čistý olej vo fľaši. Druhou stranou vypadávajú čisté slnečnicové výlisky. Tie však po mechanickom lisovaní obsahujú stále okolo 15 percent oleja a putujú priamo do maštalí, ako kvalitné krmivo pre dobytok. Tento prvý, mechanicky získaný olej za studena má najvyššiu kvalitu a najlepšie výživové hodnoty.

To, čo sa nám zdá ako štandard pri výrobe oleja, Ladislav Matyó, obchodný riaditeľ, vysvetľuje skôr ako výnimku:

„Rastlinný olej je možné vyrobiť lisovaním za studena, alebo chemickou extrakciou a následnou rafináciou. To, čo vidíte tu, je najprirodzenejšia forma, kedy sa trecou silou semeno iba rozmliaždi a vytlačí sa z neho olej. Surovina sa nijako neupravuje. Dostávame olej, ktorý sa následne už iba prefiltruje, zbaví vosku a plní do fliaš,“ ukazuje Ladislav na plničku olejov, ktorá je asi dvadsať metrov od lisu, oddelená len filtračným a odvoskovávacím zariadením.

„Takýto olej neobsahuje žiadne chemické látky, má chuť a vôňu slnečnice,“ dodáva. Je hrdý na proces výroby, do ktorého v žiadnej fáze nevstupuje chémia.

Je však možné ho získať aj chemickou extrakciou a následnou rafináciou. „Vtedy sa slnečnicové semienka pomelú, zahrejú, predlisujú, následne sa lisovaná hmota znovu melie a tuk sa extrahuje chemickými látkami na báze benzínu. Výsledný produkt je masa oleja. Ten sa ďalej odparuje, pridávajú sa ďalšie činidlá, prichádza rafinácia a dezodorizácia. Počas výroby sa tak vo viacerých bodoch aplikujú vysoké teploty a používajú sa chemické a pomocné látky,“ vysvetľuje rozdiel medzi ich lismi a extrakciou pomocou chémie L. Matyó.

Pri chemickej extrakcii ostávajú v surovine iba dve až tri percentá zvyškového oleja, namiesto 15 percent, tak ako je to pri lisovaní trecou silou, a ktoré musí oželieť hospodárstvo Búšlak. „Chemická cesta s rafináciou je lacnejšia, no sami si odpoviete, aký olej je kvalitnejší a naturálnejší,“ hovorí Matyó a v ruke zviera slnečnicové výlisky, ktoré pripomínajú hutnú špongiu voňajúcu slnečnicou.

Slnečnicový olej má ešte jedno špecifikum. Obsahuje vosk. Preto sa po filtrácii zachladí na nižšiu teplotu, kde vosk skryštalizuje a mechanicky sa od tekutiny oddelí. Žiadna chémia, žiadne vysoké teploty, žiadne úpravy.

„Možno sa vám zdá, že produkujeme mnoho odpadu, no my sme bezodpadové hospodárstvo,“ chváli sa pri kontajneri s voskovým odpadom Nagy. „Vo výliskoch totiž po mechanickom lisovaní ostáva dosť živín, aby bolo vysoko hodnotným krmivom pre náš dobytok. Vosk, ktorý tu vidíte, používame ako surovinu do bioplynových staníc na výrobu elektrickej energie,“ vyzdvihuje ekologické zameranie farmy riaditeľ.

Olej musí voňať aj chutiť

Práve vôňa slnečnice, ktorú cítiť navôkol, sa vďaka lisovaniu prenáša aj do samotného oleja. Ochutnali sme malú vzorku, ktorá sa s bežným olejom nedala porovnať. Je to ako mať na jazyku slnečnicové semienka v tekutom stave. „Takýto olej plníme rovno do fliaš,“ usmieva sa Matyó.

To už prichádzame k linke, kde sa z veľkej nádrže dávkuje číry, zlatý a vláčny olej. Do fliaš práve steká olej DE LUXE. Ten, ktorý chutí slnečnicou a jeho chuť pretrváva na jazyku.

„Nie každý spotrebiteľ však vyhľadáva takúto jedinečnú chuť oleja, pretože svojou arómou aj chuťou dokáže ovplyvniť výsledný pokrm. Takýto olej sa však dá používať aj v klasickej, aj v studenej kuchyni. Ak si niekto želá olej bez vône a zápachu, aby vynikli napríklad špeciálne prísady a koreniny v jedle, začali sme vytvárať aj líniu dezodorizovaného oleja,“ hovorí Ladislav Matyó a ukazuje na bielu budovu za oknom.

Aj tento proces zbavenia oleja chuti a charakteristickej vône je na farme Školskom Hospodárstve - Búšlak bez chémie. „Horúca vodná para prejde vo vákuu olejom a naviaže na seba chuťovo aromatické látky. Výsledkom je olej bez vône a chute,“ dodáva Matyó.

Používať nesprávny olej je hazard so zdravím

Ako vedľa nás prechádzajú olejom naplnené fľaše, všimneme si, že ten Klátovský má označenie 200 stupňov Celzia. S podobnou značkou sme sa na olejoch ešte nestretli. Motyó berie pohotovo jednu fľašu do rúk a vysvetľuje, prečo na etiketách zvýraznili práve tento údaj.

„Každý olej je určený na niečo iné. Má svoj účel použitia. Olivový je napríklad ideálny v studenej kuchyni. Slnečnicový pochádza z našich zemepisných šírok, a je to olej na každodenné použitie v kuchyni. Je vhodný na varenie, pečenie, smaženie, aj dochucovanie v studenej kuchyni.“

Málokto si uvedomuje, že z množstva olejov, ktoré sú na pultoch obchodov, mnohé nie sú vhodné na vysmážanie a fritovanie. Majú rôzny pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín. Najodolnejšie voči vysokej teplote sú pri rastlinných olejoch tie s vysokým obsahom mononenasýtených mastných kyselín. Mnohé slnečnicové oleje ich majú iba okolo 20 až 30 percent, v Klátovských olejoch ich však nájdete až 82 percent.

Preto dokáže Klátovský olej zniesť nárazovo aj dlhodobo vyššiu teplotu, teda aj 200 stupňov. A to bez toho, aby sa v ňom začali tvoriť karcinogénne látky, ktoré sa objavia, ak sa používa olej pri teplote vyššej, než na akú je určený.

Ako je možné, že Klátovský olej dosahuje takéto výborné hodnoty? Keďže sa do oleja nepridávajú žiadne antioxidanty ani stabilizátory, tajomstvo tkvie opäť v slnečnici. Ozrejmuje Matyó: „Existuje slnečnica s vysokým obsahom mononenasýtených tukov, predovšetkým kyseliny olejovej. Práve lisovaním oleja z jej semien získavame olej s obsahom mononenasýtených kyselín 82 percent a viac. Preto je náš olej odolný voči vysokým teplotám. Niektoré oleje už majú napísané, že sa majú používať do 180 stupňov Celzia. To, ako dlho takú teplotu udržíte na panvici vám však nikto negarantuje.“

Slováci veria slovenským produktom stále viac

Slnečnica s vysokým obsahom kyseliny olejovej je základom. Preto sa na farme Školské Hospodárstvo - Búšlak starajú, aby jej mali dostatok už pred začatím sadenia.

„Každú jednu dodávku slnečnice kontrolujeme a analyzujeme pomocou špeciálnych prístrojov. Ak kvalita nespĺňa naše vysoké požiadavky, slnečnicu nevykúpime. Len takto dokážeme garantovať špičkovú kvalitu nášho oleja,“ hovorí Nagy, keď opúšťame priestor výroby.

Školské hospodárstvo – Búšlak spracuje ročne priemerne 10-tisíc ton slnečnice za rok a výnos sa pohybuje okolo 35 percent. To znamená, že zo sto kilogramov slnečnice vyrobia 35 kilogramov čistého, slovenského slnečnicového oleja.

K tomu, že Klátovský olej je ušľachtilý, pribúda ešte jeden benefit. Je 100-percentne slovenský. Hoci dnes už na farme pestujú len časť slnečnicovej produkcie na bio olej, aj konvenčnú slnečnicu kupujú výlučne zo slovenských polí.

„Načo by sme kupovali slnečnicu v Maďarsku, veď tu každý pestuje slnečnicu a množstvo slnečnice. Podporujeme tak miestnych ľudí, udržiavame aj dobré vzťahy,“ vysvetľuje Nagy.

„Náš olej je na 100 percent slovenský produkt. Od pestovania slnečnice cez proces výroby, až po finalizovanie,“ hovorí Motyó a dodáva, že napríklad Kaufland bol jeden z prvých veľkých predajcov, ktorý pochopil silu slovenských výrobkov: „Keď sme začali dodávať náš olej do Kauflandu, bolo to práve preto, že reťazec hľadal skutočne slovenský olej, ktorý sme vedeli ponúknuť. A môžem potvrdiť, že ľudia sa dnes naozaj zaujímajú o slovenské produkty, vedia, že to je poctivá práca a podpora našich ľudí. Keď chodíme na výstavy, často prídu aj ľudia, ktorí povedia, že si kupujú náš olej len preto, že je výlučne slovenský.“

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Neprehliadnite tiež

Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?

Bez konzervačných látok a s kokosovým cukrom.

Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie

Pri potravinách musí byť prioritou ich kvalita. Rozhovor so šéfom veterinárnej a potravinovej správy.