INZERCIA

Máte radi zázvorový čaj? Táto slovenská firma s ním prišla ako prvá vo východnej Európe

Aj káva a čaj zo Slovenska môžu byť tej najvyššej kvality.

Kúsok za tabuľou obce Dolný Štál odbáčame na Topoľníky a po pár metroch míňame nízke podlhovasté domčeky. Niečo nám našepkáva, že práve v stavbách ponášajúcich sa na známe plantážne vily zo Srí Lanky, sídli slovenský výrobca čajov a kávy BERCOFF – KLEMBER.

Víta nás majiteľka spoločnosti Zuzana Puttur Berceli. Podoba s mužom na portrétoch, ktoré visia hneď pri vchode, je nespochybniteľná. Je to jasné - prišli sme do firmy, v ktorej sa tradícia dedila z otca na dcéru.

Dedičstvo v podobe tradície

„Môj otec, Ing. Pavel Berceli, začal budovať firmu v roku 1991. Bol to obchodník. Dodnes si pamätám, ako sedel v kuchyni s novinami a hovoril, že káva je nové zlato,“ začína rozprávanie o firemnej histórii Berceli.

Vybral sa do Hamburgu, navštívil tradičné firmy produkujúce kávu, našiel dodávateľov a v Dunajskej Strede založil výrobu. Samotný názov BERCOFF vznikol kombináciou začiatočných písmen priezviska zakladateľa a kávy - Berceli Coffee. Po pár rokoch do portfólia pribudol čaj a vytvoril druhý stabilný pilier výroby, ktorá funguje dodnes. Tradícia je niečo, na čom si firma zakladá.

„Máme dodávateľov, ktorí s nami spolupracujú od založenia firmy. Máme toho istého brokera kávy, ktorý ju na burze nakupoval aj pre otca, máme tých najlepších spracovateľov bylín, čajových lístkov a kávy, s ktorými spolupracujeme roky,“ hovorí Berceli.

„Nie sú to len dodávatelia, ktorí tvoria zlaté jadro firmy, ale aj kmeňoví zamestnanci. Pracujú pre nás ľudia, ktorí nastúpili ešte za čias Pavla Berceliho a sú tu dodnes. To vytvára vo firme niečo ako rodinného ducha. Sme jedným z mála tradičných slovenských výrobcov, ktorý udržiava rodinnú tradíciu živú a podnikanie buduje bez zahraničných partnerov či dotácií,“ dopĺňa obchodná riaditeľa Zuzana Žubor Kágerová.

Tradičné čaje starých mám

Vchádzame do výrobnej haly, kde sa z byliniek stávajú čaje. Keď na malú chvíľu zatvoríme oči, máme pocit, že sme sa ocitli na rozkvitnutej lúke plnej liečivých bylín.

„Vraciame sa k tradíciám. Čaje s bylinami sú inšpirované starými receptúrami,“ hovorí Kágerová a ukazuje na vzorku čaju pripraveného na násyp do stroja:

„Toto je čaj Horské byliny, ktorý vychádza zo zmesi bylín inšpirovanej oblasťou Tatier. Na prípravu sme sa snažili použiť pôvodné recepty tak, ako ich poznali naše staré mamy. Používali ich na pitie a posilnenie organizmu. Vraciame sa k tejto tradícii, pretože aj dnes má čo ponúknuť. Pre ľudí je veľmi zaujímavé, ak môžu ochutnať čaj podobný tomu, ktorý napríklad pili naši predkovia v okolí Tatier a každý večer s ním relaxovali pri krbe.“

Bylinky v miestnosti však pochádzajú z celého sveta. Z Nemecka, Chorvátska, Talianska, Číny, Srí Lanky, odvšadiaľ, kde sa pestuje čaj a bylinky najvyššej kvality. „Všetko pochádza od overených a kvalitných bylinkárov a pestovateľov. Aj vzhľadom na normy týkajúce sa pesticídov, ktoré Európska únia precízne kontroluje, dávame do čajov prvotriednu kvalitu,“ vysvetľuje Berceli.

Pri otázke slovenských dodávateľov ostáva v miestnosti smutné ticho. „Na Slovensku je situácia v oblasti dodávateľov bylín veľmi zložitá. Po zrušení družstiev prakticky nie je možné uspokojiť potrebu väčšieho výrobcu čajov. Zrušil sa aj výkup bylín. Sama si pamätám, že sme vykupovali bylinky od lokálnych dodávateľov, no dnes sú tak prísne normy a malá podpora tohto odvetvia, že získať surovinu so správnymi parametrami a vo veľkom množstve je prakticky nemožné,“ uzatvára Kágerová a všetci sa zhodujú, že slovenskí producenti, ale aj výrobcovia, by si zaslúžili väčšiu podporu. Dnes je totiž potrebné aj tradičné slovenské byliny dovážať.

Tieto slová znejú pri troch nových strojoch na spracovanie čaju, ktoré spoločnosť zakúpila z vlastných zdrojov. Oproti približne desiatke starších typov sú stroje trikrát rýchlejšie. Celý proces vyžaduje iba jedného človeka a všetko je snímané kamerami. Stroje bežia v 24 hodinovej prevádzke. Inovácie sú potrebné, aby mohla mať spoločnosť postavenie lídra. Napriek tradičným receptúram totiž neustále zásobujú trh novinkami.

Zázvorový čaj predstavili ako prví

Spoločnosť BERCOFF – KLEMBER uviedla na trh zázvorový čaj v hygienicky balených vreckách ako prvá vo východnej Európe. Tak isto pred dvoma rokmi uviedla na trh zeleninové čaje, ktoré sa dostávajú do popredia v súvislosti s vegánskou výživou. Prví prišli aj s wellness čajmi, ktorých tradícia má na Slovensku už viac ako 10 rokov.

„Boli sme prvým slovenským výrobcom, ktorý začal rozvíjať funkčné čaje. Sme lídrom na trhu v rámci inovácií. Snažíme sa predbiehať trendy. No neinšpirujeme sa len v zahraničí. Vychádzame aj z chúťok slovenských jazýčkov. Preto si sami bylinné zmesi miešame, testujeme, ochutnávame. Celé to zaberie niekoľko mesiacov príprav, no výsledok stojí za to. Až keď sme s čajom spokojní, posunieme produkt ďalej. Napríklad, kým sme uviedli na trh náš zázvorový čaj, testovali sme ho viac ako 150-krát, aby sme si boli istí jeho ideálnou chuťou,“ zasväcuje nás do tajomstva výroby čajov majiteľka.

Čaj je unikátny segment. Ak človeku nechutí, druhý raz si ho nekúpi, no ak ho zaujme, ostane mu verný. Preto sa nové čajové zmesky vylaďujú aj 10 až 12 mesiacov, kým sa predstavia verejnosti. V tom je majiteľka nekompromisná:

„Takto vznikajú všetky čaje, napríklad aj rad Herbal pre Kaufland. Oslovili nás s prosbou vytvoriť rad kvalitných čajov s konkrétnym poslaním, či už urologický, alebo prieduškový čaj a podobne. Takže sme namiešali kvalitné bylinky a vytvorili rad chutných čajov na želanie.“ Pri výrobe čajov vo firme používajú len bylinky, žiadne umelé arómy ani doplnky.

Prísne testy strážia kvalitu

Spoločnosť má vlastné laboratórium, kde sa všetko testuje, overuje a hodnotí.

„Robíme si sami mikrobiológiu vstupných surovín, medziproduktov a hotových výrobkov a tak isto aj senzoriku. Vieme zisťovať sušenú vlhkosť pri káve aj v čaji. Degustujeme nové vzorky, či sú identické. Takisto homogenizujeme vzorky a zisťujeme prítomnosť kvasiniek, plesní a koliformných baktérií,“ vysvetľuje technológie testovania vedúca laboratória Katarína Mikóczyová, ktorá sa tejto práci venuje už od roku 1997. Výsledkom musí byť jedinečná chuť a kvalitný čaj či káva, ku ktorým sa zákazník rád vráti.

Spoločnosť sa aktuálne špecializuje na porciované čaje, ale vie, že sypané čaje sú trendom. No o tom, že vrecúško s čajom je menej hodnotné ako sypaná bylina, nemôže byť ani reči. „Je to iná receptúra, frakcia aj zloženie takéhoto čaju. Surovina pre sypané a porciované čaje sa pripravuje na úplne inom princípe a na iných linkách. Rozhodne teda nejde do vrecúšok to, čo ostalo na linke po sypanom čaji,“ hovorí Berceli.

Kávové špeciality so slovenskou receptúrou

Od liniek spracujúcich čaj sa presúvame do haly, kde nás okúzli aróma, akoby nám niekto pred nosom otvoril balíček čerstvo pomletej kávy. Sem prichádzajú jednotlivé zrná vo vreciach priamo z prístavu v Hamburgu alebo v Antverpách. Jednotlivé odrody majú však svoj rodný list v Brazílii, Hondurase, Vietname, či v Indonézii.

Káva najprv putuje do násypníka. Potom sa dostane do síl podľa druhov kávy a následne podľa receptúry a pomerov sa sťahuje do zmiešavacieho bubna v pražičke. Tu sa praží približne 20 minút a po vychladnutí sa dostáva do mlynčekov alebo rovno do baliacich strojov. Všetko sa deje automaticky,“ hovorí hlavný pražič kávy Štefan Žoldoš.

Hoci spoločnosť začínala práve kávou, dnes je omnoho stabilnejším pilierom čaj. To neznamená, že by káva stála bokom. Vyvinuli zrnkovú kávu s vlastnou receptúrou a dokonca predstavili aj mletú kávu s bylinkami, kurkumou, klinčekmi a zázvorom, ktorá kombinuje účinky kávy s čajom. Predávajú aj klasickú nepraženú zelenú kávu na chudnutie. Ide tak o dôkaz, že nápomocnou pri chudnutí môže byť aj káva, nielen čaj.

V Dolnom Štále začína svoju púť kvalitný čaj a výberová káva. O tom, že nejde o frázu, svedčí aj expanzia do Slovinska, Maďarska a ďalších krajín, v ktorých sa značka postupne presadzuje. Výrobky spoločnosti BERCOFF - KLEMBER si môžete kúpiť aj v našich predajniach Kauflandu.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Neprehliadnite tiež

Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie

Pri potravinách musí byť prioritou ich kvalita. Rozhovor so šéfom veterinárnej a potravinovej správy.

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Máte radi zázvorový čaj? Táto slovenská firma s ním prišla ako prvá vo východnej Európe

Aj káva a čaj zo Slovenska môžu byť tej najvyššej kvality.

Čo sa deje s ovocím a zeleninou, kým sa dostanú na pulty

Ako sa žije pestovateľom, ktorí dodávajú pre Kaufland

Už vás nebaví vyhadzovať zhnité ovocie a zeleninu do koša?

Máme pre vás 20 skvelých tipov , ako ich udržať dlhšie čerstvé.