SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
INZERCIA

8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť

Zvyšky jedla nemusia skončiť v koši.

(Zdroj: unsplash.com)

Potravinový odpad z domácností je na Slovensku aj v Európe stále obrovským problémom, ktorého riešenia často nie sú jednoduché. Aj udržateľnosť však môže byť celkom zábava, ak sa k problému postavíte s malou dávkou kreativity.

Tony zbytočného odpadu

Problému plytvania jedlom sa venujú verejné politiky, medzinárodné organizácie, vzdelávacie inštitúcie aj občianske združenia, ktoré sa postupne snažia nelichotivé pomery obrátiť v prospech ekonomiky aj životného prostredia.

Podľa Ministerstva hospodárstva SR končí v koši viac ako polovica zakúpených potravín. Podobne je to aj s obalmi potravín. Samosprávy a štát sa preto snažia urobiť separovanie a recykláciu odpadov dostupnejšími a pridávajú sa aj obchodné reťazce. Kaufland napríklad pomáha hneď niekoľkokrát.

Potraviny blížiace sa k uplynutiu doby minimálnej trvanlivosti pravidelne daruje potravinovej banke a charitatívnym organizáciám, pri svojich predajniach zbiera použitý olej z domácností, organizuje potravinové zbierky pre ľudí v núdzi a snaží sa čo najviac podporovať lokálnych producentov ovocia, zeleniny, mliečnych i mäsových výrobkov.

Existuje však množstvo jednoduchých tipov, ako využiť nadbytočné potraviny aj u vás doma. Znížite tak množstvo odpadu a ešte aj ušetríte.

1. Pomarančová sezóna

Z pomarančov, ktoré už majú svoje najlepšie chvíle za sebou, môže mať celá rodina ešte množstvo radosti. Ak ich už nechcete jesť, nakrájajte ich na tenké plátky a vysušte na radiátore či v rúre.

Z plátkov pomaranča môže následne vzniknúť hneď niekoľko nápaditých vianočných ozdôb – môžu ozvláštniť zelený veniec na dverách, originálne ozdobiť balenie darčekov či menovky na sviatočnom stole alebo ich môžete previazať do nápaditej prírodnej girlandy. Pre väčšiu pestrosť môžete okrem pomarančov podobne nakrájať a vysušiť aj staršie jablká a z krúžkov ovocia vyrobiť ozdoby na stromček.

2. Handmade baliaci papier

Ak si aj vy na Vianoce radi pripomínate chvíle z detstva a v kuchyni vám zostalo príliš veľa zemiakov, ktoré nestíhate zjesť, vyrobte si z nich originálne dekoratívne pečiatky. Zemiak jednoducho rozrežete na dve polovice a na plochej časti vyrežete ľubovoľný vzor.

Z ďalšieho tradičného odpadu, ktorý by inak skončil v koši – šupiek z cibule, odrezkov z repy či červenej kapusty – si vyrobíte domáce prírodné farbivo. Kúsky zeleniny či šupky vložte do malého množstva vody a varte, kým nezískate taký farebný odtieň, aký sa vám zapáči. Jediné, čo budete potom potrebovať, je obyčajný jednofarebný baliaci papier a kúsok predstavivosti. Zemiakové pečiatky namočíte do farby, otlačíte na papier a voilá! Balenie vašich darčekov môže byť hotovým umeleckým dielom.

3. Svetielka z kuchyne

Nič atmosféru sviatkov nevyčaruje lepšie ako sviečky. Rozšírte tento rok svoju zbierku svietnikov o niekoľko jedinečných prírodných kúskov. Napríklad umiestnite malé „narodeninové“ sviečky do škrupín z vlašských orechov, ktorých jadrá skončili vo vanilkových rožkoch, a nechajte ich plávať v miske.

4. Prírodná kozmetika

Milujete „turka do skla“, no je vám ľúto všetkej tej dobrej kávy, ktorú na konci svojho obľúbeného rituálu musíte vyhodiť? Nerobte to. Kávové usadeniny zozbierajte, nechajte vysušiť a môžete ich použiť opäť. S pomocou obľúbeného rastlinného oleja, medu a cukru si vyrobíte luxusný telový peeling ako z najlepšieho salónu. Káva vás tak môže potešiť hneď dvakrát.

Nie je náhoda, že množstvo kvalitnej kozmetiky obsahuje v sebe vitamín C, antioxidanty či prírodné zložky. Veľa pleti prospešných látok totiž nájdete bežne vo svojej kuchyni. Z pomarančových šupiek, ktoré necháte vysušiť a pomeliete ich na sypký prášok, si napríklad môžete vyrobiť sviežu masku na tvár alebo zabojovať proti vráskam či pigmentovým škvrnám.

Jablkové šupky zas pomáhajú stiahnuť tmavé kruhy pod očami, zemiakové šupky pomáhajú pri popáleninách či spálenej pokožke, a kôra červeného melóna je vraj výborným bojovníkom proti akné.

5. Citrónové kúry

Citrusy vedia v domácnosti urobiť množstvo práce, dokonca aj po tom, ako by ste ich najradšej skonzumovali čerstvé. Citrónová šťava vie napríklad pomôcť ku krajším a silnejším vlasom, ale aj vybieliť vaše zažltnuté posteľné obliečky či obrus po babičke.

Pre rýchle a lacné bielenie bielizne povarte trochu citrónovej šťavy v horúcej vode a pridajte do nej oblečenie, ktoré potrebujete vybieliť. Alebo nakvapkajte trochu citrónovej šťavy na škvrny a vyperte ako zvyčajne.

S pomocou citróna nevyčistíte len zašednutú či zažltnutú bielizeň. Pomôcť vám môže v celej domácnosti. Ak citrónovú šťavu zmiešate so sódou bikarbónou, vytvoríte si univerzálny čistiaci prostriedok, ktorým sa zbavíte škvŕn na akomkoľvek povrchu. Na lakovanie nábytku zas môžete citrónovú šťavu zmiešať s olejom.

6. Zero waste vývar

Aj vy ste vždy vyhadzovali šupky či odrezky zo zeleniny do koša? Je to škoda. Všetky kúsky cibule, póru, zeleru či mrkvy v sebe skrývajú množstvo vône, chuti aj vitamínov, z ktorých ešte môže vzniknúť výborný zeleninový vývar. Neplytvajte a použite odrezky znova. Vývar, ktorý nezjete, môžete zamraziť a použiť pri varení vždy, keď bude treba.

7. Kompost v paneláku

Kompostovanie zvyškov potravín je stále populárnejšie v každých podmienkach. Ak si však na malý domáci kompostér stále netrúfate, neznamená to, že by váš biologický odpad z domácnosti nemal kto využiť. Skúste sa popýtať vo svojom okolí – zvyšky z vašej kuchyne možno ocení miestny farmár, pestovateľ či záhradkár. Zo zvyškov ovocia, zeleniny, škrupín od vajíčok či orechov sa totiž dá vyrobiť kvalitné hnojivo či krmivo pre zvieratá.

8. Pomoc v núdzi

Ak vám doma pravidelne zostávajú trvanlivé potraviny, ktoré nestíhate spotrebovať, určite je vo vašej komunite niekto, komu by sa veľmi hodili. Ponúknite pomoc do Potravinovej banky Slovenska, spojte sa s miestnou pobočkou Červeného kríža či lokálnou charitatívnou organizáciou. Ak sa zladíte aj s pár susedmi či priateľmi, vaša pomoc sa ešte znásobí.

„Aj jedna plechovica, ktorú máte doma navyše, môže niekomu pomôcť,“ hovorí Marko Urdzik, predseda Potravinovej banky Slovenska. „Našou hlavnou filozofiou je, aby sa jedlom neplytvalo,“ dodáva.

Potravinová banka zbiera prebytočné potraviny od obchodných reťazcov, ktoré ďalej prerozdeľujú ľuďom v núdzi miestne charitatívne organizácie.

„Máme zmluvy s organizáciami, ktoré sa starajú o sociálne znevýhodnené skupiny, robia sociálnu prácu a pomáhajú ľuďom, ktorí sú na tom veľmi zle, napríklad bezdomovcom, týraným ženám, krízovým centrám alebo domovom dôchodcov,“ vysvetľuje Urdzik.

Občianske združenie zároveň pracuje na tom, aby bola pomoc dostupná pre každého a v každom väčšom meste prostredníctvom odberných miest.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.