INZERCIA

Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno

Najchutnejšie víno vyrobí sama príroda.

Nitrianska vinohradnícka oblasť sa rozprestiera od Považského Inovca cez Tribeč až na sprašové pahorkatiny Podunajskej nížiny. Samotné mesto Nitra má medzi vinármi dôležité postavenie.

Vie to aj Ladislav Trnovec, ktorý sa tu rozhodol v roku 2000 založiť svoje vinárstvo. Obhospodaruje 16,5 hektára vinohradov a do každej fľaše vína sa snaží uzatvoriť to najlepšie, čo príroda dala.

Víno spod Zobora s jedinečnými vlastnosťami

Vinohrad pod Zoborom, na ktorý mierime, je zasadený medzi rodinnou výstavbou a súčasne je poznávacím znamením vinárskeho mesta. Vidieť ho pri príchode do Nitry priamo z R1 od severnej strany smerom z Oponíc. Stačí od vysielača Zobor skĺznuť pohľadom o niečo nižšie a zrak vám padne priamo do odrôd Savignon, Ruladské šedé či Rulanské biele, ktoré práve zbiera asi tucet zberačov. Podaním ruky nás víta sám zakladateľ vinárstva a vedie pomedzi labyrint nízkych kríkov viniča.

Vinárstvo Trnovec spravuje aj ďalší vinohrad v Alekšinciach, no práve ten zoborský je aj na slovenské pomery unikátom. Rastie na vyvretom podloží, ktoré spolu s hlinito-ílovitou pôdou a hlboko zakoreneným viničom dodáva vínam špecifickú chuť, ktorá sa nedá porovnať s inými oblasťami. Aj preto tu révu nepestujú pre maximalizáciu úrody. Hnoja čo najmenej, niektoré roky vôbec.

„Pri menšej úrode sme zistili, že sa do vína dostane omnoho viac chuťových aj vonných látok. Sila hrozna je koncentrovanejšia, čo sa prenáša aj do vína,“ hovorí Ladislav Trnovec o tom, ako nepremrháva jedinečný terroir. Aj vďaka tomu sú jeho vína jedinečné a dokazuje to celá paleta ocenení.

Víno zberajú s citom

Je zaujímavé sledovať, ako zberači opatrne odstrihnú každý strapec, citlivo ho vložia do pripravenej nádoby, ktorá skončí na vlečke traktora, odkiaľ sa už hrozno presype len do nádoby určenej na prevoz.

"Toto je vlastne jediná mechanická operácia, ktorú s hroznom robíme pred spracovaním," hovorí L. Trnovec.

Všíma si naše zvedavé pohľady a preto dodáva: „Každým pohybom dochádza k mechanickému poškodeniu. Preto čím viac sa hrozno presýpa, manipuluje sa s ním, stojí a prepravuje na dlhé vzdialenosti, tým viac trpí. Stráca šťavu, môžu sa naštartovať aj neželané procesy, ktoré sa dokážu premietnuť do výsledku. To sa stáva často, ak vinári hrozno kupujú od rôznych dodávateľov.“

Nie je to jediná výhoda, pre ktorú sa oplatí Vinárstvu Trnovec pestovať vlastné vinohrady a nenakupovať hrozno.

„Je obrovské plus, že oberáme vtedy, keď cítime, že hrozno je v tej najvyššej kvalite na dosiahnutie najlepšieho vína. Takto je všetko len na nás. Hrozno testujeme a zberáme vtedy, kedy uznáme za vhodné. Oberáme postupne a hrozno nikde nestojí,“ vysvetľuje majiteľ, prečo bol vždy zástancom vlastného vinohradu.

Možnosť ovplyvňovať čas zberu sa v tomto ročníku ukázala ako mimoriadne dôležitá, vzhľadom na to, že posunom klimatického pásma sa posunuli aj teploty.

„Tento rok sme začali zberať biele odrody o niečo skôr, nakoľko počasie je horúce, čo znamená, že hrozno dozrieva rýchlejšie,“ hovorí majiteľ a do rúk berie strapec odrody Rulandské biele. Ukazuje nám krásne zrelé bobule a ochutnávame hrozno po hrozne, v ktorom je už v polovici septembra cítiť nádhernú cukornatosť a arómu.

Víno treba nechať na prírodu

Počas rozprávania a ochutnávania zrelých bobúľ je vozík naplnený a z vinohradov vyrážame do závodu, kde sa Rulandské biele už za pár minút premení na šťavu. Za približne desať minút zastavujeme pred komerčne vyzerajúcou halou a jediné, čo nám napovie, že ide o vinárstvo, je príjemný muštový závan, ktorý nás ovial.

Kým vystupujeme, vysokozdvižný vozík už preberá debničky s hroznom, ktoré padá do mlynčeka. „Okamžite po privezení ide hrozno do mlynu, kde sa oddelia bobule od strapcov,“ hovorí Róbert Trnovec, syn zakladateľa vinohradu. Vinárstvo je totiž výlučne rodinný podnik.

Priamo z mlynčeka putujú bobule potrubím do lisu, odkiaľ tečie už len šťava. Tá nie je číra a chutí dokonale sladko. Lisovanie je šetrné a R. Trnovec hovorí: „Ako na vinici, ani pri lise sa nesnažíme za každú cenu maximalizovať výťažok. Z kila hrozna dostaneme približne štyri deci dobrého vína. Zvyšok ide na bežné vína a jednoduché výrobky alebo na priemyselné spracovanie.“

Mušt, ktorý vyteká spod lisu je sladký, avšak ešte ani zďaleka nepripomína víno. Šťava je na začiatku svojej cesty za finálnym produktom. Čaká ju odkalenie, prvé zakvasenie, riadené kvasenie pri regulovanej teplote a zrenie.

Na ceste výroby vína pokračujeme k tankom, kde kvasia prvé burčiaky. Tie sú chutné už po dvoch týždňoch. Omámi nás známa kyslastá, ale príjemná vôňa skvaseného hrozna.

„Úlohou vinára je, aby nepokazil to, čo príroda vytvorila vo vinici. Preto razíme cestu, že s vínom neexperimentujeme, nezasahujeme do neho, len kontrolujeme. Ak je dobré a zdravé hrozno, šetrne sa spracuje, s mladým vínom sa čo najmenej manipuluje, je to najlepšia cesta k dobrému produktu,“ hovorí L. Trnovec, ako napúšťa prvý burčiak roku 2018, ktorý sa podľa chuti už vybral na cestu k prvému tohoročnému vínu.

Ročník 2018 sa však dostane na pulty obchodov približne o rok, keďže Vinárstvo Trnovec sa s uvedením vín na pulty neponáhľa. Necháva vínu dosť času, aby vyzrelo a práve vďaka tomu sa ani starších ročníkov z tohto vinárstva nemusíte obávať. Práve naopak. Majú dobrú kondíciu a vyzretosť.

Aký bude ročník 2018?

Slovensko tvorí severnú hranicu pre pestovania hrozna. Severnejšie už veľa viniča nenájdeme. Máme ideálnu polohu na pestovanie bieleho hrozna. „Dokážeme dosiahnuť výborný pomer cukrov a kyselín. To sa napríklad v Španielsku, Taliansku či Francúzku až tak nedarí,“ chváli biele odrody L. Trnovec.

Vplyvom posunu klimatických pasiem sa však mení aj klíma v okolí Nitry. Skorším zberom bielych odrôd ročníka 2018 sa snažia zachovať vyvážený pomer cukrov a kyselín, ktoré dávajú bielemu vínu charakteristickú chuť.

Vysoké teploty majú tendenciu skresať kyseliny, no vytiahnu kvalitu červeného hrozna na výslnie. L. Trnovec dodáva, že už aj na Slovensku sa okrem kvalitných bielych odrôd dajú dopestovať aj kvalitné červené odrody a pri tých červených považuje za skvelý práve ročník 2018. Kvalita Slovenských vín už je známa aj vo svete a vychutnať si práve miestnych dodávateľov vrátane vína Trnovec je možné aj na pultoch Kauflandu, kde sa čoskoro objavia aj prvé vína ročníka 2018.

„V tomto roku vysoké teploty a dlhé suché počasie priali hlavne červeným vínam. Mali by byť výrazne a chutné.“ Vinárstvo Trnovec má z červených odrôd v ponuke Alibernet a Frankovku modrú. V týchto prípadoch víno hneď nelisujú, ako sme to videli pri Rulandskom bielom, ale iba nechávajú nakvasiť.

„Červené víno kvasí spolu so šupkami a jadierkami. Len sa pomelie a nelisuje. Väčšina červených odrôd má farbivo v šupke, a to sa dá vytiahnuť jedine rozpustením v alkohole. Takže najprv musí prekvasiť cukor na alkohol, ktorý zafarbí víno. Až pri dostatočnom objeme farbiva sa následne víno lisuje a spracováva ďalej,“ vysvetľuje L. Trnovec pri jednom z tankov prispôsobených práve na výrobu červeného vína.

S vínom žije L. Trnovec 365 dní v roku. Stará sa o vinohrad, pestovanie, ale aj ochutnáva víno a dáva pozor, aby sa vybralo správnou cestou. Na otázku, čo by povedal o svojom víne, sa zamyslí, pozrie do čerstvého burčiaku a hovorí: „Snažím sa všetko nechať prebiehať prirodzenou cestou. Tak sa najlepšie zachovávajú vlastnosti, chuť aj aróma toho, čo sa urodí priamo na vinici. Ak sa udrží kvalita, zákazníci si víno kúpia radi aj opakovane.“

Takýmto spôsobom vyprodukuje Vinárstvo Trnovec približne 100-tisíc litrov vína, čo predstavuje približne 70-tisíc fliaš. Tie nedistribuujú obchodní zástupcovia, ale obchodné reťazce. Vďaka tomu sa kvalitné víno dá kúpiť nielen vo vinotékach, ale za rozumnú cenu aj v Kauflande.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Neprehliadnite tiež

Reportáž: Ako sa pestuje a zbiera slovenská hliva ustricová?

V prepravkách priamo na pulty do Kauflandu.

Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno

Najchutnejšie víno vyrobí sama príroda.

Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?

Bez konzervačných látok a s kokosovým cukrom.