SME
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?

Bez konzervačných látok a s kokosovým cukrom.

V lete je sezónneho ovocia u nás najviac. Môžete si ho nazbierať v záhrade u starých rodičov, alebo sa preň vybrať do obchodného reťazca. My sme sa vybrali do Kauflandu a pozreli sme sa, čo aktuálne ponúka. Všimli sme si krásne marhule, rozkošne pehavé s červeným nádychom. Neodolali sme a kúpili sme hneď 2 kilá. Dokúpili sme cukor z kokosových kvetov a pár citrusov a rozhodli sme sa pripraviť domáci marhuľový džem.

Chceli sme sa ho urobiť tak, ako naše staré mamy, čiže bez konzervačných látok. Na jeho prípravu potrebujete:

2 kg marhúľ

500 g kokosového cukru

šťavu z 1 citróna

šťavu z 3 pomarančov

Úplne postačí aj 0,5 kg cukru na 2 kg ovocia. V našom prípade sme použili kokosový cukor, ktorý dodá džemu lahodnú, karamelovú chuť a farbu. Šťava z citrusov podčiarkne chuť marhúľ a dodá džemu požadovanú kyslosť.

Ako na to?

Marhule dôkladne umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. Zaváracie poháre a viečka si nachystáme, umyjeme a prelejeme vriacou vodou, aby sme ich sterilizovali. Necháme odkvapkať a utrieme dosucha. Na panvici zohrejeme kokosový cukor, pridáme k nemu čerstvú šťavu z citrusov, premiešame a necháme cukor rozpustiť. Pridáme nakrájané marhule a varíme na miernom ohni cca 30 minút, až kým nedosiahneme požadovanú džemovú konzistenciu. Džem nemixujeme, necháme ho v priznanej forme s kúskami marhúľ. Horúci, odstavený džem plníme do sterilizovaných pohárov, dôkladne uzavrieme, otočíme a necháme dole vrchnákom vychladnúť.

Najlepšie chutí ešte čerstvý na chrumkavom chlebíku s maslom.

Ako dôkladne sterilizovať?

Zaváracie poháriky môžete sterilizovať tak, že ich dáte do rúry na plech na 15 minút a sterilizujete pri teplote 100 stupňov. Vrchnáky nechajte bublať vo vriacej vode cca 5-10 minút, následne ich vysušte čistou utierkou.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Neprehliadnite tiež

Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy, raňajky majú zdarma

Jeho kurence musia mať perfektne vyvinutú kostru aj kĺby.

Prečo chýba dovezenej zelenine chuť aj vôňa? Agronóm našiel dôvod

Pestovanie slovenských paradajok je hotová veda.

Slováci objavili to, čo Taliani milovali už roky. Poznáte túto delikatesu?

Znovu objavujeme pochúťky našich starých rodičov.

Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty

Olej upcháva kanalizáciu. Ako sa to premietne do vyúčtovania?