INZERCIA

Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie

Pri potravinách musí byť prioritou ich kvalita. Rozhovor so šéfom veterinárnej a potravinovej správy.

Prečo je dôležité konzumovať najväčší podiel čerstvých potravín, ako sa prejavuje zhoršená kvalita a čo robiť, ak spotrebiteľ nájde na pultoch nekvalitný tovar? V rozhovore vysvetlil Prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky.

Prečo je pre človeka tak kľúčová práve čerstvosť potravín? Prečo sú čerstvé potraviny tie najcennejšie?

Čerstvé potraviny majú nesmiernu pridanú hodnotu pre spotrebiteľa a najvýraznejší vplyv na jeho zdravie, pretože poskytujú plnohodnotnú výživu. Majú dostatok látok, aby nám dodali všetko, čo organizmus potrebuje. Či už čerstvé ovocie, zelenina alebo živočíšne produkty, skladba je prirodzená , to znamená, že chýbajú konzervačné látky, a preto majú najviac výživných látok, vitamínov a minerálov. Sú pre nás jednoducho nenahraditeľné. To je dôvod, prečo sú najzdravšie.

Čo je dôležité vedieť rozpoznávať pri výbere čerstvých potravín?

Spotrebiteľ sa musí vedieť orientovať, pretože napríklad pre zeleninu a ovocie nie je stanovený dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti. Je potrebné posudzovať konzumnú zrelosť. Tú vie spotrebiteľ posúdiť sám. Dokáže porovnať čerstvo dozreté ovocie a sviežu zeleninu. V prípade mlieka, mliečnych výrobkov a mäsa je stanovený dátum spotreby, pretože sú to potraviny podliehajúce rýchlej skaze.
Pri mäse je dnes napríklad potrebné, aby malo aj takzvanú cestovnú mapu, z ktorej sa dozvieme, kde bolo zviera chované, zabité, ako bolo skladované, či prepravené a my vieme už v dnešných dňoch odkontrolovať, ako bolo s mäsom narábané.

Ako dlho si potraviny zachovávajú svoju čerstvosť?

Napríklad pri chladenom mäse je možné udržať čerstvosť 5 – 7 dní. Ovocie a zelenina závisia od skladovania, ale ak vezmeme paradajku, tak najlepšia je tá, ktorá po odtrhnutí putuje priamo do obchodu. Naozaj čerstvá vydrží približne týždeň, kedy má ešte správnu chuť aj konzistenciu.

Čerstvé potraviny poskytujú plnohodnotnú výživu. Majú dostatok látok, aby nám dodali všetko, čo organizmus potrebuje.

Jozef Bíreš

Možno hovoriť aj o vákuových výrobkoch ako o čerstvých?

Chladená vákuovo balená potravina vydrží dlhšie vďaka atmosfére, ktorá oneskoruje procesy znehodnotenia výrobku. Musia byť urobené expertné skúšky, ako dlho môžu byť potraviny od zabalenia vákuovo balené a ešte ostávajú čerstvé. Spotrebiteľ však musí vedieť, že nerozhoduje len dátum. Chyba sa môže stať aj pri skladovaní, a preto je nutné spoliehať sa aj na vlastný úsudok. Ak vidí napríklad pri mäse nahromadenú tekutinu alebo zmenu farby, nemal by takéto výrobky kupovať.

Ako je to v prípade dovozových čerstvých plodín?

V tomto prípade ide o kontrolovanú technológiu dozrievania. Banány, citrusové plody a ďalšie ovocie dozrievajú v skladoch, napríklad v Amsterdame a podobne. Ovocie je mnohokrát ošetrené prostriedkami proti hubám, ktoré ho chránia pred napadnutím plesňami a hnilobou. Použiť takéto látky je možné, ale musí tam byť upozornenie, že je potrebné ovocie dokonale umyť. Pravdou je, že ovocie napríklad z Afriky má inú hodnotu živín a musí byť ošetrené, aby prežilo dlhú cestu. Vždy je preto lepšie a zdravšie kupovať čerstvé sezónne ovocie.

Pri niektorých výrobkoch sa stretávame s predlžovaním záručnej lehoty. Ako je to pri týchto výrobkoch s čerstvosťou?

Treba si uvedomiť, že potraviny s dlhšou dobou záruky musia byť zákonite určitým spôsobom technologicky spracované. To znamená, že sa pridávajú stabilizátory a ďalšie látky, ktoré predlžujú životnosť tovaru a spomaľujú procesy kazenia. Samotný výrobca je často tlačený do produkcie potravín s čo najdlhším dátumom spotreby. Dnes už je možné kúpiť jogurty aj s dvojmesačným dátumom spotreby. Nie je to možné dosiahnuť prirodzenou cestou, no rôzne aditíva to dokážu zabezpečiť. Tu sa už však stráca pridaná hodnota čerstvých potravín.

Ako je na tom Slovensko v oblasti čerstvosti potravín?

Európska legislatíva je plne harmonizovaná. Existujú obchodné normy kvality pre čerstvé ovocie a zeleninu. Je to napríklad nariadenie 543 z roku 2011, v ktorom spotrebitelia nájdu presné normy, ako má čerstvé ovocie a zelenina na pulte vyzerať, ako má vyzerať po dvoch dňoch, po piatich a tak ďalej.. My vykonávame cez 50 000 kontrol ročne, približne 7% bolo v minulom roku s nedostatkom práve pri dátume spotreby. To znamená, že potraviny boli prebaľované alebo predávané po dátume spotreby.
Za rok 2017 bolo len v obchodoch realizovaných skoro 1500 kontrol. Skontrolovali sme vyše 8000 plodín, z čoho okolo 600 nevyhovelo požiadavkám odchodných noriem, a to práve v otázke čerstvosti, čo znamená, že boli plesnivé, zhnité, zle označené a podobne. Nemôžeme obsiahnuť všetky tovary a obchody, preto sme vždy vďační, ak nás na pochybenia upozornia aj samotní spotrebitelia.

Čo by si mal teda spotrebiteľ všímať ako prvé?

Správny dátum trvanlivosti a spotreby. Napríklad pri chladenom mäse rozozná aj zmyslami, či mäso vonia, alebo aká je sýtosť jeho zafarbenia či konzistencia. Aj prímes krvavej tekutiny naznačí, že je tu problém. Chyba sa môže stať vo výrobe, v distribučných skladoch alebo v predajni. Je potrebné, aby bol aj spotrebiteľ pozorný.

Ako môže spotrebiteľ postupovať, ak si všimne v predaji nekvalitné potraviny?

Najlepšie je, ak zareaguje na mieste a upozorní predajcu. Pokiaľ nereaguje, treba dať podnet na príslušnú Regionálnu štátnu veterinárnu a potravinovú správu. Môže tak urobiť telefonicky, elektronicky aj osobne. Spotrebiteľ je súčasťou našej kontroly potravín. Vie reagovať veľmi rýchlo a my si takúto spoluprácu vážime. Je vhodné nechať si ústrižok, spraviť dokumentáciu, nafotiť problém a následne vieme byť účinní.

Prečítajte si tiež:Čo sa deje s ovocím a zeleninou, kým sa dostanú na pulty

Mnoho obchodov ponúka v akcii aj výrobky tesne pred dátumom spotreby. Je to ešte stále kvalitatívne vhodná potravina?

Tieto potraviny sú stále čerstvé a ponúknuť ich 24 alebo 48 hodín pred koncom záruky za výrazne nižšiu cenu je cesta, aby sa potravinami neplytvalo, našli svoje uplatnenie a boli spotrebované. Takúto aktivitu jednoznačne vítame a v takomto prípade, ak bolo dodržané skladovanie a spotrebiteľ nevidí na výrobku problém, sú potraviny kvalitatívne dostatočne vhodné na konzumáciu.

Ako hodnotíte situáciu na Slovensku v oblasti čerstvosti a kvality potravín?

Na Slovensku máme málo prípadov, kedy dostávame podnety, že po konzumácii potravy by mali ľudia problém. Vyhli sme sa aj kauzám, ako boli napríklad prípady E.coli v obilných klíčkoch, kde zomrelo 70 ľudí v Nemecku a podobe. U nás takéto problémy neboli. No je to tak aj vďaka zodpovednosti chovateľov, pestovateľov a predajcov, aby predávali čerstvé a bezpečné potraviny. Potom nenastávajú takéto problémy. A pokiaľ sa niečo vyskytlo, vždy sme urobili také opatrenia, aby nebol spotrebiteľ ohrozený. Aj sami spotrebitelia sa však musia zaujímať o to, čo jedia. Ak si kupujú potravinu, je potrebné si o nej niečo prečítať. Pokiaľ sa človek nezoznámi s výrobkom, nevie, čo kupuje. Môže ísť napríklad aj o identický výrobok, no s inou technológiou výroby. Dnes prichádzajú na trh stovky nových potravín, a preto je vhodné byť pri nákupe vnímavý a pozorný.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Neprehliadnite tiež

Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?

Bez konzervačných látok a s kokosovým cukrom.

Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie

Pri potravinách musí byť prioritou ich kvalita. Rozhovor so šéfom veterinárnej a potravinovej správy.