INZERCIA

Čo sa deje s ovocím a zeleninou, kým sa dostanú na pulty

Ako sa žije pestovateľom, ktorí dodávajú pre Kaufland

Príchod k areálu bývalého družstva neďaleko Senca naznačuje rýchlu návštevu. Čo sa môže skrývať v dvoch, troch halách medzi poliami? Istú pochybnosť však vyvolávajú kopulovité stavby s rozmermi väčšieho skladu, ktoré by sme nečakali.

„To je bioplynová stanica,“ ukazuje Jozef Zruban, obchodný riaditeľ spoločnosti Zeleninárska smerom k futuristickým stavbám. Cestou k prvým halám načrtáva históriu firmy, v ktorej sa pripravujú zemiaky na cestu do Kauflandu.

„Dynastia Mačajovcov hospodári v regióne Senca už od 18. storočia a do ich podnikateľského portfólia od roku 2007 patrí aj spoločnosť Zeleninárska. Šiesta generácia nadviazala na aktivity svojich predchodcov v 90. rokoch. Postupne, ako rodinná firma rástla, priberala do svojho portfólia nové poľnohospodárske podniky, rozširovala pestovateľské plochy aj sortiment plodín. V súčasnosti okrem zemiakov a cibule úspešne pestujeme aj kapustu, cesnak, osivovú kukuricu a cukrovú repu. Poľná výroba prebieha v súlade s pravidlami Global Gap, certifikát obnovujeme každý rok.“

Z nepoužitých zemiakov vyrábajú teplo aj hnojivo

Prvá miestnosť, do ktorej vstupujeme, vyzerá na prvý pohľad ako továreň. Zo desať metrov vysoké stroje presúvajú zemiaky sem a tam, na ich konci ľudské ruky nastavujú sieťky a igelity, do ktorých sa majú zabaliť.

„Tu máme produkciu z Francúzska, tu máme našu,“ ukazuje Jozef Zruban pri jednom zo strojov. „Ktoré sú krajšie?“

Na prvý pohľad tie slovenské. A to vraj Francúzsko patrí medzi zemiakovú ekonomickú veľmoc. Preto Zeleninárska dováža zemiaky výhradne odtiaľ. Veľkú časť produkcie si dopestujú, ale záujem z celého Slovenska aj časti Maďarska je tak veľký, že im nestačí ani tisíc hektárov a musia ich dovážať.

Zemiaky skladujú pri štyroch stupňoch Celzia v debnách, ktoré vyzerajú ako drevené mrakodrapy.

„Ak sa zemiak vhodne skladuje, vydrží tu aj niekoľko mesiacov,“ hovorí Jozef Zruban. Keď príde na rad balenie, putuje v drevených debnách do veľkých vykurovaných hál, kde sa zohreje aspoň na desať stupňov. Inak by sa pri práci poškodil.

„Práve tu využívame teplo z našich bioplynových staníc, ktoré ste videli vonku,“ ukazuje Zruban rukou na teplý vzduch prúdiaci z otvorov za naskladanými debnami. Ak by na produkciu tepla používali plyn, nedoplatili by sa. Vďaka bioplynovým staniciam majú ekologické teplo, vyrobené zo surovín určených na vyhodenie.

„Zemiaky, ktoré nespotrebujeme, alebo nevyhovujú kvalitou, používame v bioplynových staniciach na výrobu tepla a elektriny. Elektrinu predávame naspäť do siete a teplom vykurujeme haly.“

No to nie je všetko. Ešte aj odpad zo zemiakov použitých pri výrobe tepla, spotrebujú na poli. Zvyšky zemiakov prešli v bioplynovej stanici obrovským teplom, takže sú zbavené prípadných baktérii a predstavujú ideálne minerálne hnojivo pre ďalšiu produkciu.

Cesta zemiaku vyzerá pre laika jednoducho. Zasadí sa, pozberá sa, zabalí sa, predá sa. Ibaže ak tento proces robíte s produkciou na tisíc hektároch, nie je to vôbec jednoduché.

Za každým zemiakom je človek

Skôr než sa zemiaky dostanú na baliace linky, ktoré ich prehadzujú sem - tam a vhodia do sieťky alebo igelitky, musia sa oprať.

Zemiaky zašpinené od hliny dnes kupujúci nechcú, predáva najmä to, ako vyzerajú a tomu sa musí prispôsobiť aj proces. Až očistené zemiaky idú na posuvnej linke ku kontrolórkam kvality.

Názov profesie znie pekne, ale práca je náročná. Stopercentne sústredené ženy triedia jednotlivé zemiaky. Kusy, ktoré nevyhovujú vzhľadom alebo sú poškodené, odhadzujú z linky preč – smer bioplynová stanica, aby sa premenili na teplo a neskôr na hnojivo.

Triedenie zemiakov je pre družstvo najdôležitejšia časť zemiakovej cesty. Ak by sa ženy pri linke pomýlili a pri následnej kontrole zo strany Kauflandu sa vyskytnú nedostatky nad rámec stanovených noriem, kontrolované množstvo sa zdvojnásobí. Ak aj potom prekračujú nedostatky stanovené normy, tovar sa vráti dodávateľovi..

„Kaufland si na kvalitu naozaj potrpí,“ pritakáva Jozef Zruban.

Zeleninárska zamestnáva cez stovku ľudí. Mnohí z nich sú Rumuni a Srbi, pretože družstvo sa stretáva s rovnakým problémom ako iní výrobcovia. Slovákom sa fyzicky nechce pracovať. Najmä, ak ide o takúto náročnú prácu. Preto Zeleninárska musí najímať pracovníkov zo zahraničia. Vraj s nimi často komunikujú rukami nohami, ale pochopia sa.

Poriadne sa nadrú aj chlapi pri baliacich linkách. Hoci veľkú časť svojej cesty zemiaky prejdú po posuvných pásoch, v istej fáze musia zasiahnuť ľudské ruky. Premiestňujú vrecia z linky na distribúciu a prekladajú ich na palety. Len jedna linka v celom procese, ktorá balí veľké balenia, je natoľko automatická, že si vie obaly so zemiakmi zozbierať a uložiť na paletu sama.

„Blížime sa k nášmu cieľu dodávať do Kauflandu celoročne zemiaky a cibuľu dopestovanú výhradne na našich poliach,“ hovorí o plánoch Jozef Zruban. „Pri kvasenej kapuste sa nám to už podarilo. Stojí to veľa práce a finančných prostriedkov, ale pravidelný návštevník našich podnikov sa nestačí diviť, ako sa každým rokom mení vzhľad našich prevádzok. Pribúdajú nové a staré sa rekonštruujú. To všetko s cieľom dodať všetkým zákazníkom Kauflandu zeleninu, ktorá vzhľadom, chuťou a zdravotnou nezávadnosťou bude spĺňať tie najprísnejšie očakávania.“

Dnes Zeleninárska pestuje zemiaky na výmere 780 ha, s postupným navyšovaním až na 1 000 hektárov. Cibuľu pestujú na výmere 480 ha. Pre obchodné reťazce dodajú ročne 45 000 ton zemiakov, z toho minulý rok bolo viac ako 13 000 ton pre Kaufland.

Ovocie na pultoch priamo z Grécka

Mnoho ľudí si chodí v mladosti privyrábať zberom ovocia do zahraničia. Málokomu však napadne, že si môže založiť firmu, ktorá sa stane dodávateľom aj veľkých obchodných reťazcov. Štefan Kusek je jeden z nich. Po roku 1989 bol mladý a zvedavý. Preto začal cestovať. Keď sa mu naskytla možnosť pracovať v Grécku, zobral ju.

„Táto krajina ma zaujala spôsobom života, mentalitou ľudí, a tiež klímou,“ spomína na prvé kontakty s Gréckom. Pracoval na poliach, pomáhal pri zbere pomarančov v sadoch.

„V rokoch 1995 až 1996 som sa dostal do veľkej firmy, ktorej hlavné portfólio bolo pestovanie aj predaj ovocia a zeleniny. Začal som sa vážne zaoberať myšlienkou, že by som to mohol skúsiť sám. Začať niečo nové, čo ma baví a napĺňa. Bol som presvedčený, že chcem ostať tu, že je tu perspektíva, že to dokážem. Pomohol aj fakt, že som spoznal šarmantnú mladú Grékyňu, ktorá mala svojím spôsobom podiel na tom, že som neváhal a zostal. Začal som ešte viac cestovať a svojou tvrdou prácou dosiahol výsledky,“ hovorí Štefan Kusek o prvej spolupráci medzi Gréckom a Slovenskom.

Spomína, že to bolo náročné obdobie, všetky požiadavky na kvalitu boli vysoké, ale ho to napĺňalo. „Baví ma to, páči sa mi to a je to mojím cieľom v obchodovaní,“ hovorí.

Jeho firma má sídlo a vybudované logisticko-výrobné centrum na polostrove Chalkidiky. „Svoje sady nemám. Kontrakty sa uzatvárajú ešte pred úrodou na jednotlivé druhy tovaru ako sú broskyne, marhule, nektárinky, melóny, hrozno. V iných oblastiach sa pestujú citrusy a iné artikle, ktoré sa kupujú priamo od pestovateľov. My dodávame pre Kaufland kivi, pomaranče, mandarínky, uhorky, papriky a zemiaky,“ hovorí o svojej práci Kusek.

„Medzi rokmi 1997 až 2001 som vytrvalo a tvrdo pracoval na naplnení svojej vízie a šiel som za svojím cieľom. Obchodoval som s rôznymi firmami, podnikateľmi, spoznával som nových ľudí a otvárali sa predo mnou nové možnosti spolupráce. V tom čase som už na Slovensko dodával tovar pre viaceré spoločnosti a so svojimi ponukami som sa postupne dostal aj do Kauflandu. Tak sa začala spolupráca, ktorá pretrváva dodnes,“ dodáva.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Neprehliadnite tiež

Malý výrobca nevie pokryť celé Slovensko

No môže sa stať úspešným v rámci svojho regiónu.

Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?

Receptúra leží v trezore a hlave jediného človeka. Dostali sme sa priamo k nemu.

Čo sa deje s ovocím a zeleninou, kým sa dostanú na pulty

Ako sa žije pestovateľom, ktorí dodávajú pre Kaufland

Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať

Pozreli sme sa, ako sa vyrábajú zabíjačkové špeciality.