INZERCIA

Pečivo je najlepšie čerstvé. Ako ho uskladniť a využiť aj ďalšie dni?

Vyhadzovaniu pečiva sa dá vyhnúť.

(Zdroj: Fotolia)

Chlieb, rožky, sladké či slané pečivo. Pekárenské výrobky patria spomedzi potravinového sortimentu medzi najpredávanejšie. Kúpiť to správne množstvo do domácnosti však nie je vôbec jednoduché a často sa stáva, že sa nespotrebované pečivo vyhadzuje.

Chlieb je základ

Chlieb so štipkou soli. Symbol pohostinnosti slovenského národa by sme si mali ceniť, aj z úcty k ľuďom, ktorí vstávajú skoro ráno, aby ho upiekli.

Poctivý chlieb je vnútri mäkký a na povrchu obalený voňavou chrumkavou kôrkou, ktorá ho chráni pred vysušením. Naše staré mamy zabalili chlieb do čistej utierky a uložili do komory na suché a tmavé miesto, položený na reze. Aj keď sa vám možno zdá, že v igelitovom vrecku vydrží dlhšie, v skutočnosti v ňom bez prístupu vzduchu rýchlejšie splesnivie.

Nevyhodiť, skonzumovať

Trojdňový chlieb ako taký už doma nechce nikto jesť. V kuchyni sa však dá aj ďalšie dni výborne zužitkovať. Z nakrájaného niekoľkodňového chleba sa dajú piecť chutné krutóny, ktoré sú k dispozícii kedykoľvek pri príprave hustej krémovej polievky. Hrianky s cesnakom ideálne posilňujú imunitu, a to nielen počas chrípkového obdobia.

Samostatná kulinárska kapitola je obyčajný chlieb vo vajci. Dá sa pripraviť naslano, natrieť taveným syrom, kečupom alebo horčicou a posypať na kolieska nakrájanou mladou cibuľkou. Mnohých však môžu inšpirovať aj chuťovky zo zahraničia.

Biely toastový chlieb, vianočka či bageta tvoria základ francúzskeho toastu, chleba vo vajci zmiešanom s mliekom alebo smotanou. Francúzsky toast sa podáva posypaný cukrom alebo s ovocím. Jeho inováciou je toast nemecký. Tento nie je obalený vo vajci, ale v palacinkovom cestíčku, ktorý sa ochucuje javorovým sirupom.

Existuje aj španielsky toast, ktorý je ideálny na prípravu počas letnej grilovačky. Krajec chleba opečeného na grile sa potrie cesnakom a polovicou paradajky tak, aby dužina ostala na chlebe. Krajec je dobré ešte pokvapkať olivovým olejom a dokonalé letné toasty sú hotové.

Ako teplé rožky

Rožky kraľujú najmä školským desiatam. Neodmysliteľne patria tiež napríklad k treske. A čo by bol taký hot dog bez rožka?!

Alebo si predstavte sobotné ráno, čerstvé voňavé a chrumkavé rožky s čerstvou nátierkou. Rožky sú vďaka ich všestrannosti a akurátnej veľkosti druhým najobľúbenejším pečivom Slovákov. Ich jedinečná chuť pripomína domov nejednému našincovi žijúcemu v zahraničí, pretože také rožky, aké máme u nás, inde nepečú.

Staršie rožky poslúžia ako výborný základ jablkovo–tvarohovej žemľovky, ktorá poteší najmä deti. Rožky sa dajú vysušiť a pomlieť na strúhanku. Zo staršieho pečiva sa dá pripraviť aj pizza, placky, knedle. Fantázii sa medze nekladú.

„Rožkov predáme mesačne toľko, že by sme nimi obložili Slovensko po celej hranici. Okrem tradičných bielych u nás nájdete aj rožky grahamové, sójové a viaczrnné,“ uviedol Martin Gärtner, hovorca spoločnosti Kaufland Slovenská republika v.o.s.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Neprehliadnite tiež

Nie je mlieko ako mlieko. Viete, ako sa od seba líšia?

Vedeli ste, že Slováci ročne vypijú okolo 160 litrov mlieka na osobu?

Načo je dobré kozie mlieko

Je iné ako kravské. Nie je také sladké, no možno vám bude viac vyhovovať.

Niekoľko právd o mlieku: Piť ho alebo nie?

Kedysi sa mlieko považovalo za elixír zdravia. Dnes sa často poukazuje na jeho škodlivé účinky.

Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko?

Niektorí tvrdia, že je neprirodzené, škodlivé či nechutné. Čo hovorí veda?